sobota, 12 grudnia 2015

Pieczenie "Babki cytrynowej"

Dzisiaj upieczemy razem z moim tatą "Babkę cytrynową"




Babka cytrynowa:
250g mąki
250g cukru
200g margaryny lub masła roślinnego
4 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

1.Masło rozpuszczamy w rondelku (delikatnie)
2.skórkę z cytryny ścieram na tarce
3.żółtka miksuję z cukrem na jasną masę
4.dodaje do masy mąkę,roztopione masło,proszek do pieczenia,otartą skórkę z cytryny i miksuję na gładką masę
5.pianę z białek ubijam na sztywno i dodaję do wszystkiego delikatnie mieszając aby wszystko nabrało puszystości
6.piekę w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni C przez 40 minut.